Bidra till en godare jul

Under Offsides 15 levnadsår har vi hunnit besöka mer än 140 städer i drygt 60 olika länder. Själv har jag till exempel berättat historier från Sierra Leone, Kosovo och New York. Ändå är det en liten historia som startade med ett mejl skrivet från Astrid Lindgrens barnsjukhus en vårdag 2013 och slutade med ett kort blogginlägg på offside.org, som jag oftast återkommer till.

Daniel, som mejlaren hette, berättade om sin son: »Vår lille Frans, nyss fyllda tre år, fick diagnosen leukemi för ett år sedan.« Själv var jag nybliven småbarnspappa och raderna som följde gick knappt att ta in.

Det var ett långskott från Daniels sida, men kanske kunde jag på något sätt hjälpa honom och Frans att komma i kontakt med IFK Göteborg — familjens favoritlag. Jag skickade några mejl och ett par veckor senare hade Blåvitt inte bara ordnat matchbiljetter till familjen Ohlsson; Frans och hans storebror fick dessutom glida in i spelarnas omklädningsrum efter en allsvensk match och hälsa på sina idoler. Frans sov i den signerade matchtröjan den natten.

Kanske sov han i samma tröja även i går? För i dag är femåriga Frans lyckligtvis frisk. Men 300 barn i Sverige drabbas av det ofattbara varje år. Därför vill vi göra en sak som förhoppningsvis hjälper fler barn att bli friska: ger du bort eller själv tecknar en julklappsprenumeration på Offside så skänker vi vidare halva pengen, 200 kronor, till Barncancerfondens arbete

ANDERS BENGTSSON

Chefredaktör Offside

Fotbollsmagasinet Offside

Offsides motto är att berätta historierna som ingen annan berättar – om det som händer på läktarna, i spelarbussarna, i styrelserummen och ute på planen. Offside är Nordens största och mest välrenommerade fotbollsmagasin.

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Efter att ha arbetat i drygt 30 år med att fler ska överleva klarar sig i dag cirka 80 procent av barnen. Så sent som på 1970-talet var förhållandena de omvända. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige – helt utan bidrag från stat, kommun eller landsting.

 

Sveriges största fotbollsmagasin